12.8.11

Larangan | Tidur dalam masjid dan surau



Seminggu yang lepas aku dan family menghabiskan masa merayau-rayau sekitar KL,window shopping la katakan. Lepas je parking kereta kitorang teruskan perjalanan berjalan kaki kemana sahaja ikut hati. Berjalan sampai la ke masjid india,penat survey bazar kat situ kami berniat patah balik singgah ke Pasaraya besar Sogo dalam keadaan air dari langit turun membasahi bumi.

Sebelum tu.. jom kita layan gambar.. 
Sebelum ke masjid india.
aku tak tahu apa nama bazar ramadhan ni,sepanjang jalan penuh dan sibuk dengan urusan jual beli.
Maybe ini yang dikatakan Jalan TAR oleh brader  ABU
Soploh hinggit sahaja! murah kannnn..
Dalam perjalanan ke Bazar Jalan Masjid India
Kelihatan di situ saudara seagamaku beratur panjang untuk mendapatkan rezeki berbuka puasa.
Kawan-kawan bloggerku sekalian alam.
Untuk pengetahuan tempat ini diberi nama Bazar Jalan Masjid India. Okay..! aku jakun time ni.
Hujan turun dengan girangnya.. hihayyy.. 


Okay guys.. masa untuk layan gambar sudah tamat. time to mood serius..



Sekitar pukul 6pm kitorang gerak ke Pasaraya Sogo dan solat asar sekali kat surau Sogo tu.
Aku yang ketika itu baru lepas ambil air wudhu terlihat satu kertas putih ditampal di dinding surau,tercatat peringatan kepada jemaah agar tidak tidur dalam surau pada kertas putih tersebut.

patutkah larangan tidur dalam surau? owh.. bukan surau saja,ada juga sebahagian pihak pengurusan masjid yang melarang jemaah tidur dalam masjid..



Okay guys, jom bercerita pasal masalah ni.. larangan tidur dalam surau dan masjid. patut ke?

cilok google
Bayangkan seorang musafir dalam perjalanan dua marhala melebihi dari 90batu barangkali.Perjalanan yang jauh membuatkan musafir tersebut mengambil keputusan berehat sebentar kat mana-mana masjid/surau berdekatan,lepas menunaikan solat fardhu musafir tersebut tertidur kerana kepenatan yang melampau-lampau.

Di sini patutkah pihak pengurusan masjid mengenakan larangan tidur kepada musafir tersebut? bagi aku memang tak ar. lebih baik mengimarahkan masjid dari menyepikan masjid. Lain la kalau mat gian yang datang dan jadikan masjid tu port lepaskan stim dorang.

Bayangkan pulak jemaah masjid yang kepenatan dengan pekerjaan,jemaah rehat kat masjid,menunggu masuk waktu bagi solat fardhu contohnya solat asar. Salahkah andai jemaah masjid tersebut tidur seketika sementara menunggu azan asar berkumandang? salahkah?

Aku hairan dengan pihak pengurusan surau/masjid ni.                              

Lagi-lagi pasal larangan tidur kat surau Sogo tu.. aku yakin dan pasti la beb..! individu yang mengemas surau tersebut dibayar oleh pihak Sogo. Kalau dah dibayar kenapa nak melarang orang lain untuk tidur dalam surau? di bayar kot.

p/s: apa masalahnya orang nak tido dalam surau/masjid,orang nak dekat dengan rumah ALLAH kot. maaf kalau ada salah silap.

28 comments:

cik pha said...

lawa laa gambar y kau ambik..terpegun aku tgok..pasal tido tu,aku rasa tak salah rasanya..tak semua kuat bila seharian bekerja..mungkin ade y letih

scha al ahmad said...

rasany,tak patotla kan..
kesian kat musafir tuu..
klu kami kat u pown, kadang2 tido kat lam masjid bila da gap antara 2klas..
nk blk ke bilik, jaoh pulak..

egtkan adan nk cakap tak boleh tido lam masjid..
:)

Nana Liyana said...

tahhh dorang tu! tido surau pon salah ke? bengapnyaaa .rumah Allah kut. ska ati ja mau halg2.

sleeping_maniac90 said...

mgkin dorg tkut kalo org tido tuh mganggu org nk solat kot..lgpun kne hrmat org nk solat..
kalo ruang smpit, sush la klo ad org tido..
tp kalo msjid kan besar hehehe

Cik TeN10 said...

ahaa.. jalan TAR and masjid india mmg menjadi tempat favourite aku utk bershopping.. harga memang terbaik !! kalau pandai tawar menawar lg best !!

pasal tido dalam surau tu.. aku setuju ngan pendapat ko.. aku pun kadang-kadang berehat jap lepas solat kat masjid or surau.. aku rasa tak salah kalau nak tido asalkan tak menggangu jemaah lain yang nak bersolat.. :)

adidahzubir said...

last year pegi shopping raya kat jalan tar hujan lebat gilaa. berteduh kat sogo. kemain ramai orang..
pasal larangan tido kat surau/masjid tu betul jugak. kesian, kot ada yg musafir nak tmpang tido , etc.
tapi ada jugak penah dengar, ada sebab musabab yang melarangkan orang tido kat surau/masjid.
wallahu'alam..

Nur Ayuni said...

nice shoot.
erm. sebenarnya tak salah kalau nak tido dalam masjid ke surau ke. bak kata adan itu rumah Allah. tapi, perlu peka bila dah masuk waktu dan bila orang ramai. kadang2 tu mmg orang duk masjid nak berehat.so, kalau semua nak tido, mungkin menyukarkan pihak lain yang hendak beribadat. kita bertindak mengikut situasi. ;) peace ^_@

i am S!L4H.. said...

encik adan. yeahhhh. haha

ïêmå å¢klê§ said...

kalau surau 2 xok kot sebab surau kan kecik takut mengganggu orang nak solat jerk..

kalau masjid yang luas 2 xpela....

cik sakdi said...

surau RnR leh je,, tapi kat shoping complex sape plak la yang mengembara kan.lgpon mst surau kecik. mcm kat bus station, surau tu kecik, ramai plak dok bantai tido. kacau la, hehe

Umie Artoqiemie said...

ade gak wujud masjid camtu.. taktau be4 this..kesian kat musafir..

gambo ang shoot lawa

tiefazatie said...

cantiknya gambar!

erm..pelik jg ngn larangan dorg tue..knapakah?xphm..erm..

cucu umie said...

adan ayie rasa sebb mungkin before this orng ramai menjadikan tmpt itu sbgai port untuk tidur kot.. tpy tidak salah untuk membenarkan tidur yg pntg tidak mggu kntrman masjid@ surau

bila blog bercerita said...

yeee...stuju....tdow jep pon...bukan wat mksiat pon..adeyhhh...xphm btol lah dgn sgelintir mnusia niyh..

nulhazwany abdul malik said...

nak shopping nak shopping :))

Far8 budak baik said...

kau ni terharu aku bace..
macam first time je pi jalan tar tu.
tu ar..klo masjid india tu..
mmg lahh tak ley tido kat dalam..
klo kat luar..yg takde kapet tu
boleh je kot..ktorg selalu lepak situ
kalau penat..bila nk lek sbh weh??haha

teha said...

betol2 ! rase nye mmg xslh.. hehe

Raden said...

haaa...sy kdg2 tido dlm mesjid uia semntare tunggu kelas lain..hehe

ABU said...

mungkin diorang ada alasan sendiri setelah melihat apa yg berlaku..

hehehe tu la TAR. sempit sesak ramai orang.. msi shopping sakan ni kan..

faRHa@miSS Vio said...

best shopping kat jlan tar ... ^_^
pasal tido dlm surau or masjid tu ...emmm rsenye pihak tu wat mcm 2 sbb xnak diaorg ganggu orang yg nak beribadat tu je rsenye ...

Biha Petom said...

hmm, surau n msjid kn tmpt ibadah, ape lah slh nye beri org nk tidur kat situ sbb org rase tu la tmpt yg slmt utk diorg brlindung..mybe pihak diorg fikir bile ade org yg tidur di kwsn surau, maka jd sempit la surau trsebut.. tapi klu itu lah yg diorg fikir kn, maka sgt sempit lah fikiran mereka, haha

ILA HonEyBuNNy said...

lama dah xjalan2 kl....ne rindu nak balik kl neh...

selalu gak terbaca dekat surau2 diorg xbagi tido...mb menganggu jemaah2 lain kot nak solat....xtahu la...mb diorg ada alasan diorg sndri kan...;-)

deeya said...

rasenye kalau sye pergi ke jalan TAR itu pun sye akan jakun macam adan sbb sye pun ta pernah pegi . muehehe !

eh yg sye tau kan , tak salah kalau nak tidur surau/masjid asalkan dia solat .. laen lah klau ta solat , tetbe dtg nak tidur sane mmg tak elok lah . itu kan rumah Allah =)

miss_Dark_heLious said...

siyes.. sy pun penah gak tido kt masjid jln tar tu.. tp tidur tu sekadar utk rehatkan badan sketika slps penat pusing2 kwsn tu.. bg sy x salah klu tidur kt surau selagi x mengganggu org yg nk solat.

[sutera kasih] said...

aku lom smpai lag tu dan..lagilah jakun kali kalo smpai hehe

urm, anggap jak positif di sebalik larangan tu..mungkin dorg nk elak kecurian huhu

EB said...

Salam Ramadhan..

Waa baru ja shopping d MJ Sabtu lepas.. Beli baju melayu 3 helai, kain pelikat, butang baju melayu dll.. Tu ja.. Kamera x bawah.. mls! Nak shopping ja.. Bawa tngn kosong balik bawa barang.. hehehe..

Btw nice pic.. Blh la ajar ni kn..

Mmm pendapat sya pasal tdo kat surau.. Kalau surau mmg x baik n x sesuai tdo kat dlm tu.. Tp klu masjid sesuai la juga sebab luas kawasannya.. Klu surau sngt² x sesuai la nmpk gayanye..

SweetLikeWhat said...

kalau surau nak tido mungkin kecil..mungkin ajk surau takut orang nak solat takde tempat..masjid okeylah luas tapi tido tak boleh sampai air liur basi kena carpet masjid..kira najis..

wallahhualam..

Ini Kisah Tia said...

uih kenapa mau larang2? kesian la bah tu musafir kalau2 dia mau berehat ..